top of page

Mi az a Biodinamikus gazdaság?

Frissítve: 2023. aug. 17.

Minden biodinamikus gazdaság egyben biogazdaság is, fordítva azonban ez nem igaz..


Szellemi hátterében és bizonyos módszerek alkalmazásában tér el tőle. Egy biodinamikus gazdaságban a növénytermesztés és az állattartás szerves egészet alkot.


A biodinamikus gazdálkodás alapjait az 1920-as években fejlesztett ki Rudolf Steiner, az osztrák filozófus és oktató. Ez a módszer a fenntartható gazdálkodás egyik formája, amely a kozmikus hatásokra, az ökoszisztémák egészségére, a talaj termékenységére és a növények minőségére összpontosít.

A biodinamikus gazdálkodás alapelvei az antropozófia nevű filozófiai rendszeren alapulnak, amely Steiner által kidolgozott spirituális nézeteket foglal magában. Az antropozófia szerint a Föld és a természetes világ lelki és szellemi aspektusokkal is rendelkezik, és ezeket a gazdálkodás során is figyelembe kell venni.

A biodinamikus gazdálkodás törekvései közé tartozik a talaj és a növények egészségének fenntartása és javítása, az ökológiai sokféleség támogatása, a természetes erőforrások megőrzése és a környezeti károk minimalizálása. A módszer számos technikát alkalmaz, mint például a biokomposztok használata, a talajélet serkentése, a biológiai sokféleség előmozdítása és az organikus növényvédelem.


A biodinamikus gazdálkodás egyik jellemzője speciális preparátumok használata a növény és a talaj életerejének fokozása céljából.

A biodinamikus gazdálkodásban a bolygóállások és a holdfázisok is szerepet játszanak. A gazdálkodók ezeket a tényezőket figyelembe véve időzítik a különböző növényápolási és betakarítási munkákat. Ezt segítik az előre elkészített asztronómiai számítások, amelyeket a Vetési naptárban előképzettség nélkül is megtalálunk.


A biodinamikus gazdálkodáshoz nemzetközi szabványrendszert is kialakítottak, amelyet a Demeter International ellenőriz és tanúsít. A Demeter tanúsítvány garantálja, hogy a termelők a biodinamikus elveket követik a gazdálkodásuk során.

Fontos megjegyezni, hogy a biodinamikus gazdálkodás néhány aspektusa vitatott lehet a tudományos közösségben, és az elveket és gyakorlatokat kritizálhatják bizonyos agrárgazdálkodási szakértők.

Sok gazda és fogyasztó azonban elismeri a biodinamikus gazdálkodás előnyeit.
14 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page