top of page

Bognár Biogazdaság: ahol a föld illata, a múlt tisztasága és a jövő reménye találkozik

A Bognár Biogazdaság története több mint három évtizedre nyúlik vissza. Bognár Lajos és felesége, Zsuzsa 1994-ben alapították gazdaságukat Jászfényszarun, és 2008-ban teljesen átálltak biogazdálkodásra. módszerekre. A család nevét viselő gazdaság ma is a minőség garanciája – egy hely, ahol minden termék mögött hit, szorgalom és szeretet áll.


ree

A váltás: a természethez való visszatérés A biogazdálkodásra való átállás nem hirtelen döntés volt. „Már korábban is utáltuk azokat a vegyszereket és módszereket, amiket a konvencionális gazdálkodás megkövetelt” – meséli Lajos.

A döntésben nagy szerepet játszott a lányuk is, aki megalapította a Túri Biogazdaságot – az ő példája inspirálta a szülőket, hogy új irányt vegyenek, és végleg a természetes, tiszta gazdálkodás útját válasszák.


A gazdaság szíve: a föld és az állatok egysége A Bognár Biogazdaságban semmi sem vész kárba, és semmi mesterséges nem kerül a földbe. „Nem adunk a növényeinknek semmit a saját állatainktól származó szerves trágyán kívül” – mondják büszkén.

A gazdaságban szürkemarhák, magyar tarkák és birkák élnek – az állatok adják azt a természetes tápanyagot, amiből minden növény erőt és ízt merít.


52 hektárnyi élet és munka A gazdaság 52 hektáron terül el: ebből 42 hektár szántó, 2,5 hektár gyümölcsös, 1 hektár dinnyeföld, 4 hektár zöldséges, a fennmaradó rész pedig vegyes művelésű terület.

A földekről minden szezonban illatos, zamatos termények kerülnek az asztalra: dinnye, körte, paprika, paradicsom, karalábé, saláta – és még megannyi más.


A vásárlók kedvencei: a dinnye és a körte „A dinnyénknek és a körténknek csodájára járnak az emberek” – mondják mosolyogva. A gyümölcsök és zöldségek íze nemcsak a fajtáknak, hanem a szervestrágyázásnak és a szeretettel végzett munkának köszönhetően is különleges.


Kihívások és hitvallás Az éghajlatváltozás, a szárazság és a hőhullámok egyre nagyobb kihívást jelentenek.De feladni sosem akarták: „Nekünk ez az életünk, és imádjuk ezt az életet.”

A házastársak ketten viszik a gazdaságot, fáradhatatlanul, a szó legnemesebb értelmében.



A piac és a valóság A Biokultúra Ökopiacon egyre többen keresik a biotermékeiket, de nagykereskedelmi szinten sajnos csökkenést tapasztalnak. „A minőségi bio szántóföldi növények értékesítése ma már egyre nagyobb kihívás” – mondják.

 

Az értékek, amiket képviselnek Számukra a biogazdálkodás nemcsak termelés, hanem életforma és nevelés is. „Egészséges életmódra nevelünk – a vásárlókat, a gyerekeinket, és mindenkit, aki hozzánk fordul.”


Üzenet a jövőnek Arra a kérdésre, mit üzennek azoknak, akik nem tartják fontosnak a bio élelmiszereket, Zsuzsa nevetve, de őszintén válaszol:

„Majd megtudják öregkorukra.”


És ebben a mondatban benne van minden tapasztalat, minden napfény és esőcsepp, minden hajnal, amit a földön töltöttek – mert ők valóban tudják, milyen hosszú távon élni a természettel.



Piacfelügyelet:
+36-30/435-5680

okopiac@biokultura.org

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon

©2024 by Magyar Biokultúra Szövetség
Proudly created  marketing8.hu

1124 Budapest, Csörsz u. 18.

(MOM Kult. udvara)

Biokultura_logo_final.png
bottom of page