top of page

Csak is Te tehetsz a műanyag szemét ellen!

Válassz környezetkímélő megoldásokat az élelmiszer csomagolására, segíts száműzni a mindennapokból az egyszer használatos műanyagokat!

Ezek a kis, látszólag ártalmatlannak tűnő tárgyak hatalmas kárt okoznak a természetben, a vizeinkben, valamint az állat- és növényvilágban. Azonban van remény! Mindannyian hozzájárulhatunk a változáshoz, ha elkötelezzük magunkat a műanyagmentes életmód mellett. Íme néhány egyszerű, de hatékony lépés, amelyekkel kezdeni tudjuk ezt az új, fenntarthatóbb életmódot:

  • Használjunk újrahasznosítható szatyrokat: hagyjuk abba a műanyag zacskók használatát, és helyette válasszunk újrahasznosítható szatyrokat vásárlásainkhoz. Ezek lehetnek készült szövetből, papírból vagy más természetes anyagokból, és hosszú távon ismételten használhatók.

  • Vásároljunk csomagolásmentesen: keressük azokat a helyeket, ahol lehetőség van csomagolásmentesen vásárolni. Hagyjuk el a felesleges műanyag csomagolóanyagokat és válasszuk inkább a természetes csomagolási lehetőségeket, például papírt vagy bio lebomló anyagokat.


  • Osszuk meg tudásunkat és tapasztalatainkat: beszéljünk barátainkkal, családtagjainkkal és kollégáinkkal a műanyag problémáról, és osszuk meg velük azokat a lépéseket, amelyeket mi teszünk annak érdekében, hogy csökkentsük a műanyag használatát. Az információ megosztása segíthet másokat is arra ösztönözni, hogy változtassanak a szokásaikon.

  • Legyünk példaképek: Legyünk a változás élén! Mutassuk meg másoknak, hogyan lehet egy boldog és kényelmes életet élni anélkül, hogy túlzottan függenénk a műanyagoktól. A kis lépések is sokat számítanak, és ha mindenki hozzáteszi a maga részét, hatalmas különbséget tehetünk a környezetünk védelmében.

Összeállítottunk egy ellenőrző listát, amit végignézhetsz, mielőtt elindulnál az Ökopiacra:

vászon szatyrok, használt zacskók a zöldségeknek és az almának,

dobozok a nyomódós gyümölcsöknek, paradicsomnak, gombának

befőttes üveg diónak, aszalványoknak, savanyúságnak

kenyeres zsák

ételes doboz sütinek

tojástartó

árushoz visszavihető üvegek

kosár, vödör, kartondoboz palánták utaztatásához

A műanyagmentes életmódra való áttérés nem csak a környezetünknek tesz jót, hanem magunknak is. Sok esetben egészségesebb és boldogabb életet élhetünk, miközben csökkentjük a műanyag szennyezés által okozott negatív hatásokat. Tegyük meg az első lépéseket a műanyag zacskók és szatyrok elleni harcban!



9 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page