top of page

Élelmiszerbiztonság a jövője

Frissítve: 2022. szept. 20.





Komoly bajban vannak azok a fogyasztók, akik szeretnének egészségesen étkezni és közben nem szeretnének egészségkárosító mérgeket enni.


Az PAN Europe (Pesticide Action Network) fogyasztóvédő szervezet májusban publikált jelentése alapján, az európai élelmiszerek piacának gyümölcsei és zöldségei, közel 50% tartalmaz valamilyen rovarölőszermaradványt határértéken felül. A mérések továbbá a várt csökkenő tendencia helyett újra növekedést mutatott a rovarölőszerek mértékében a termékeken. Ez annak köszönhető, hogy a tagállamok nem tartják be a peszticidek csökkentéséről szóló 2011-es jogszabályokat, ami magába foglalja, hogy 55 különösen mérgező permetet fokozatosan ki kell vonni a kereskedelemből.


Ez miatt, az emberi fogyasztásra szánt élelmiszerek biztonságát a lehető legmagasabb fokon kell folytatni, hisz ezen maradványok közvetlen módon képesek egészségünkre káros módon hatni. Több analitikai eljárás is létezik, melyekkel vizsgálják egy adott zöldség vagy gyümölcs vegyszerszármazékainak mennyiségét, azonban ezek nagyon drága, hosszadalmas és labori környezetet igénylő vizsgálatok.


Mind komoly befolyásolótényezők, mivel az élelmiszerek túl gyors mozgása miatt nincs lehetőség mindent kereskedelmi egység zöldség és gyümölcs részlegét 100%-ban bevizsgálni kellő időn belül.


Napjainkban ezekre a problémákra több és több ötlet születik.


Az egyik legígéretesebb fejlesztés a svéd Karolinska Institutet kutatóinak egy új nanoszenzor eszköze, mely ezüstnanorészecskék segítségével képes a növényeken és gyümölcsökön található rovarölőszereket vagy azok maradványait detektálni.


Az eszköz működésének az alapja, egy termikus szórásnak nevezett eljárás, (egyszerűen: a hordozóanyagot megolvasztják és e közben képződött magas hőmérsékletű, gyorsan mozgó részecskéket egy felületre szórják rá) ahol ezüstnanorészecskéket szórnak egy üvegfelületre. Az új felületen megkötődnek a rovarölőszermolekulák és spektrométer segítségével észlelni lehet ezeket.


Az eljárás lényegesebben olcsóbb, mint sok másik vizsgálat, nincs helyhez kötve és alig 5 perc elég ahhoz, hogy meglehessen vizsgálni egy gyümölcsöt úgy, hogy elég csak a külsőjéről egy kisebb vattával mintát venni.


Az eszköz igaz prototípus, de ha minden jól halad tovább, akkor egy nélkülözhetetlen eszközzé válik bármely bolt vagy piac számára a közeljövőben.



Forrás:

https://pubs.acs.org/doi/10.1021/acsnano.9b04224

34 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page