Sokan teszik fel a kérdést! - Valóban érdemes biotermékeket vásárolni és fogyasztani, mint olcsóbb, nem bio társaikat?
Az egészséges táplálkozás egy kellemes beszélgetés során is igen gyakori téma barátok, családtagok vagy ismerősök között. Ilyenkor törnek elő a különféle kijelentések és érvelések: „fogyaszd ezt, mert egészséges, egyél ebből, mert jót tesz neked”. Nincs is semmi baj ezekkel, habár a kijelentések alátámasztása nélkülözhetetlen kellene, hogy legyen, hisz nélküle a szavak csak üres szavak maradnak.
A biotermékekkel más a helyzet. Számtalan kutatást végeztek és végeznek évről évre velük kapcsolatban, hogy ténylegesen egészségesebbek-e az emberi szervezet nézve, vagy ez is egy újabb üres trend, amiért a magasabb termékárat el lehet kérni.
A NutriNet-Santé tanulmányát 2018-ban publikálták, mely az egyik legnagyobb és legátfogóbb kutatás volt a világon, melynek időtartama 7 év, és 68 ezer ember bevonását igényelte. A kutatás 16 biotermék fogyasztásának gyakoriságát mérte, illetve a résztvevő emberek egészségügyi állapotát monitorozták.
Az eredmény megdöbbentő volt:
átlagosan 25%-kal kevesebb daganat alakult ki,
az emlőrák kialakulásának esélye 34%-kal,
a nyirokrendszeri rákok 76%-kal,
a non-Hodgkin limfómák kialakulásának esélye 86%-kal csökkent a bio élelmiszereket nagyobb részben fogyasztók körében.
Ennek alátámasztásaként megemlíthető egy 2020-ban közzétett tanulmány. A vizsgálatok alapján a megnövekedett káros anyag bevitel esetén a meddőség, a születési rendellenességek vagy épp különböző allergiák, jóval magasabb arányban fordultak elő, mint a bio termékeket fogyasztók körében.
A biotermékek kisebb szennyezőanyag és nagyobb tápanyag tartalmának köszönhető pozitív egészségügyi hatásokat még nem ismerték el véglegesként, azonban az újabb kutatások és megfigyelések egyre jobban billentik a mérleget e felé.
Comments