top of page

Házi jégkrémek bio alapanyagokból

Itt a nyár, a fagyi és jégkrém szezon. A kánikulában jólesik a hideg édesség. Hagyd a boltit és a cukrászdásat, készíts magad természetes anyagokból jégkémet. Mutatunk 4 variációt!


joghurtos-bogyósgyümölcsös jégkrém

Joghurtos-bogyósgyümölcsös

Hozzávalók 10-12 adaghoz:

  • 300 g tetszés szerinti nagyon érett bogyós gyümölcs, például eper, áfonya, ribizli, málna

  • 400 g natúrjoghurt (3.5% zsírtartalommal)

  • 2 evőkanál seblegesebb méz, például akác

  • 2 evőkanál citromlé

  • 100 ml habtejszín

Elkészítés:

  1. A bogyókat mosás, szárítás után törjük össze egy villával.

  2. Keverjük össze a joghurtot, a mézet és a citromlevet.

  3. Adjuk hozzá és keverjük bele a gyümölcspépet.

  4. Verjük a habtejszínt géppel kemény habbá és keverjük a gyümölcsös – joghurtos masszába.

  5. A keveréket töltsük a jégkrémformába és tegyük a mélyhűtőbe.

  6. 30 perc elteltével vegyük ki, szúrjuk bele a pálcikákat majd további 2-3 órán keresztül fagyasszuk tovább.


Kakaós-banános jégkrém

Kakaós-banános jégkrém


Hozzávalók:

  • 1 db banán

  • 1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor

  • 2 ek méz vagy rizsszirup

  • 1,5 ek szeletelt mandula

  • 1 dl víz

Elkészítés:

  1. Valamennyi alapanyagot tegyünk turmixgépbe, és járassuk a gépet addig, amíg alaposan össze nem turmixolja őket.

  2. Ezután töltsük jégkrémformákba a masszát.

  3. Fagyasztóban jó 2-3 óráig pihenjen, utána már fogyasztható, de hónapokig el is áll.


    Gyümölcsös chia jégkrém

Gyümölcsös chia jégkrém


Hozzávalók:

  • 1 csésze friss vagy fagyasztott vörös bogyós gyümölcs, pl. áfonya, ribizli,

    málna, szeder, eper

  • 1 db érett banán, ez krémesíti és édesíti is

  • 1,5 dl kókusztej (vagy más növényi tejital, joghurt, habtejszín)

  • 1,5 ek chia mag növényi tejitalba vagy tejbe áztatva legalább 4 órára

  • 1 késhegynyi fahéj

Elkészítés:

  1. Valamennyi alapanyagot tegyünk turmixgépbe, és járassuk a gépet addig, amíg alaposan össze nem turmixolja őket. A chia magok magként maradnak meg benne.

  2. Valamilyen édes sziruppal édesítek rajta, ha szükséges. A savanykás gyümölcsöknél lehet rá szükség, de ízlés kérdése.

  3. Ezután töltsük jégkrémformákba a masszát.

  4. Fagyasztóban legalább 3-4 órán át pihenjen, utána már fogyasztható. Hónapokig eláll.


Őszibarackos jégkrém

Őszibarackos jégkrém


Hozzávalók:

  • 3-4 őszibarack meghámozva, kimagozva, kockákra vágva

  • 1 db érett banán, ez krémesít és édesít

  • 1 késhegynyi fahéj

  • 1 csepp vaníliaaroma vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai

  • 1 dl kókusztej (vagy más növényi tejital, joghurt, habtejszín)

Elkészítés:

  1. A gyümölcsöket megtisztítjuk, kicsit összedaraboljuk és turmixgépben vagy botmixerrel a tejjel együtt pürésítjük.

  2. Fahéjjal, vaníliával fűszerezem, valamilyen édes sziruppal édesítek rajta, ha szükséges.

  3. Ezután töltsük jégkrémformákba a masszát.

  4. Fagyasztóban legalább 3-4 órán át pihenjen, utána már fogyasztható.

 

Ha nincs jégkrémformánk, használjunk joghurtos poharakat, pálcika helyett pedig kiskanalakat.

 

Szerezd be a hűsítő jégkrémek alapanyagát a Biokultúra Ökopiacról és próbáld ki receptjeinket!





Comments


Piacfelügyelet:
+36-30/435-5680

okopiac@biokultura.org

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon

©2024 by Magyar Biokultúra Szövetség
Proudly created  marketing8.hu

1124 Budapest, Csörsz u. 18.

(MOM Kult. udvara)

Biokultura_logo_final.png
bottom of page