Házi jégkrémek bio alapanyagokból
- Ökopiac Biokultúra
- 7 nappal ezelőtt
- 2 perc olvasás
Itt a nyár, a fagyi és jégkrém szezon. A kánikulában jólesik a hideg édesség. Hagyd a boltit és a cukrászdásat, készíts magad természetes anyagokból jégkémet. Mutatunk 4 variációt!

Joghurtos-bogyósgyümölcsös
Hozzávalók 10-12 adaghoz:
300 g tetszés szerinti nagyon érett bogyós gyümölcs, például eper, áfonya, ribizli, málna
400 g natúrjoghurt (3.5% zsírtartalommal)
2 evőkanál seblegesebb méz, például akác
2 evőkanál citromlé
100 ml habtejszín
Elkészítés:
A bogyókat mosás, szárítás után törjük össze egy villával.
Keverjük össze a joghurtot, a mézet és a citromlevet.
Adjuk hozzá és keverjük bele a gyümölcspépet.
Verjük a habtejszínt géppel kemény habbá és keverjük a gyümölcsös – joghurtos masszába.
A keveréket töltsük a jégkrémformába és tegyük a mélyhűtőbe.
30 perc elteltével vegyük ki, szúrjuk bele a pálcikákat majd további 2-3 órán keresztül fagyasszuk tovább.

Kakaós-banános jégkrém
Hozzávalók:
1 db banán
1 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
2 ek méz vagy rizsszirup
1,5 ek szeletelt mandula
1 dl víz
Elkészítés:
Valamennyi alapanyagot tegyünk turmixgépbe, és járassuk a gépet addig, amíg alaposan össze nem turmixolja őket.
Ezután töltsük jégkrémformákba a masszát.
Fagyasztóban jó 2-3 óráig pihenjen, utána már fogyasztható, de hónapokig el is áll.
Gyümölcsös chia jégkrém
Hozzávalók:
1 csésze friss vagy fagyasztott vörös bogyós gyümölcs, pl. áfonya, ribizli,
málna, szeder, eper
1 db érett banán, ez krémesíti és édesíti is
1,5 dl kókusztej (vagy más növényi tejital, joghurt, habtejszín)
1,5 ek chia mag növényi tejitalba vagy tejbe áztatva legalább 4 órára
1 késhegynyi fahéj
Elkészítés:
Valamennyi alapanyagot tegyünk turmixgépbe, és járassuk a gépet addig, amíg alaposan össze nem turmixolja őket. A chia magok magként maradnak meg benne.
Valamilyen édes sziruppal édesítek rajta, ha szükséges. A savanykás gyümölcsöknél lehet rá szükség, de ízlés kérdése.
Ezután töltsük jégkrémformákba a masszát.
Fagyasztóban legalább 3-4 órán át pihenjen, utána már fogyasztható. Hónapokig eláll.

Őszibarackos jégkrém
Hozzávalók:
3-4 őszibarack meghámozva, kimagozva, kockákra vágva
1 db érett banán, ez krémesít és édesít
1 késhegynyi fahéj
1 csepp vaníliaaroma vagy 1 vaníliarúd kikapart magjai
1 dl kókusztej (vagy más növényi tejital, joghurt, habtejszín)
Elkészítés:
A gyümölcsöket megtisztítjuk, kicsit összedaraboljuk és turmixgépben vagy botmixerrel a tejjel együtt pürésítjük.
Fahéjjal, vaníliával fűszerezem, valamilyen édes sziruppal édesítek rajta, ha szükséges.
Ezután töltsük jégkrémformákba a masszát.
Fagyasztóban legalább 3-4 órán át pihenjen, utána már fogyasztható.
Ha nincs jégkrémformánk, használjunk joghurtos poharakat, pálcika helyett pedig kiskanalakat.
Szerezd be a hűsítő jégkrémek alapanyagát a Biokultúra Ökopiacról és próbáld ki receptjeinket!
Comments