Miért csípi a szemünket a hagyma?
- Ökopiac Biokultúra
- máj. 9.
- 1 perc olvasás
A hagyma megkerülhetetlen a magyar konyhába! Ott van a pörkölt, a paprikás krumpli és még számtalan étel, melynek alap hozzávalója! Bár amennyire szeretjük, olyannyira kellemetlen a feldolgozása, hiszen könnyezést és csípő érzést okoz a szemeinknek.🥲
De miért is csípi annyira a szemünket?
A hagyma, a föld alatti életmódja miatt, egy sajátos védelmi mechanizmust fejlesztett ki. Amikor megsérül, például késsel felvágjuk, akkor a hagymában található kéntartalmú aminosav-származékok egy enzim hatására propántiol-szulfoxiddá bomlanak, amik kiváltják a könnyezést. Tehát szemünk reflexből könnyeket termel, hogy kimossa ezt az irritáló anyagot!
Hagymafélékből is hatalmas az ökopiaci választék, vannak szelidebbek és vannak átütő “illatúak”: vörös-, lila- és fehérhagyma, póré, fokhagyma, újhagyma, újfokhagyma, metélőhagyma, sőt koratavasszal még medvehagyma is.

Commentaires