top of page

Miért csípi a szemünket a hagyma?

A hagyma megkerülhetetlen a magyar konyhába! Ott van a pörkölt, a paprikás krumpli és még számtalan étel, melynek alap hozzávalója! Bár amennyire szeretjük, olyannyira kellemetlen a feldolgozása, hiszen könnyezést és csípő érzést okoz a szemeinknek.🥲 De miért is csípi annyira a szemünket? A hagyma, a föld alatti életmódja miatt, egy sajátos védelmi mechanizmust fejlesztett ki. Amikor megsérül, például késsel felvágjuk, akkor a hagymában található kéntartalmú aminosav-származékok egy enzim hatására propántiol-szulfoxiddá bomlanak, amik kiváltják a könnyezést. Tehát szemünk reflexből könnyeket termel, hogy kimossa ezt az irritáló anyagot!

Hagymafélékből is hatalmas az ökopiaci választék, vannak szelidebbek és vannak átütő “illatúak”: vörös-, lila- és fehérhagyma, póré, fokhagyma, újhagyma, újfokhagyma, metélőhagyma, sőt koratavasszal még medvehagyma is.



Commentaires


Piacfelügyelet:
+36-30/435-5680

okopiac@biokultura.org

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon

©2024 by Magyar Biokultúra Szövetség
Proudly created  marketing8.hu

1124 Budapest, Csörsz u. 18.

(MOM Kult. udvara)

Biokultura_logo_final.png
bottom of page