Nagy Ervinné őstermelő, mindenki „Káoszmamája”: 80 évesen is szívvel-lélekkel a homoktövis szolgálatában
- Ökopiac Biokultúra
- 19 perccel ezelőtt
- 2 perc olvasás
Vannak gazdák, akik egész életükben egyetlen pillanatra sem távolodnak el a földtől. És vannak olyanok, akik számára a föld maga az élet. Nagy Ervinné pontosan ilyen. Őstermelőként 2000 óta vezeti saját gazdaságát Kecskeméten, a Szolnoki-hegyen, de a története jóval korábban kezdődött – egy családi örökséggel, amely ma is ugyanolyan erős, mint évtizedekkel ezelőtt.

A biogazdálkodás: természetes örökség Zsuzsa ősöktől örökölte a gazdaságot. Elmondása szerint sosem használtak vegyszereket – nem is állt szándékában más úton járni. A biogazdálkodás nem döntés volt, hanem a természetes folytatás.
A sors azonban tovább egyengette útját: olyan gyógyítókat ismert meg, akik a homoktövis jótékony hatásairól meséltek neki. „Ámulatba ejtett, mennyi mindenre jó ez a növény” – meséli. Így vált a homoktövis nemcsak termékké, hanem szenvedéllyé.
A természet gondoskodik – ha hagyják
A biogazdálkodás legszebb szépségét ő így fogalmazza meg: „A természet mindenről gondoskodik, ha hagyják.”
80 évesen is töretlen lelkesedéssel A legtöbb gazda életében akad olyan év, amikor eljátszik a gondolattal, hogy abbahagyja.Az ő esetében ez soha nem fordult elő. „80 évesen is imádom csinálni.” Nincs olyan akadály, amin a szeretet ne segítette volna át.
A gazdaság:
2 holdnyi tiszta természetA gazdaság Kecskemét, Szolnoki-hegy területén fekszik, 2 holdon. Itt terem meg minden, ami szívügye: • Homoktövis • Szilva • Alma • Körte • Szőlő • Dió
A homoktövis azonban a gazdaság zászlóshajója: frissen, kíméletesen feldolgozva értékesíti, hogy a lehető legtöbb vitamin és hatóanyag megmaradjon. Külön büszkesége a fekete áfonyával készült homoktövis szörp, amely valódi kuriózumnak számít.
Amikor a természet is próbára tesz
Az utóbbi évek extrém aszályai és hőhullámai még a legtapasztaltabb gazdákat is megviselték. A növények számára is kemény próbatétel volt, mégis sikerült fennmaradni – kitartással és tapasztalattal.
Szerencséje volt a munkatársakkal
Bár jelenleg csak egy főt foglalkoztat, hálás a sorsnak, hogy korábban mindig „szuper emberekkel” dolgozhatott együtt.
A bio értékei
Zsuzsa számára a legfontosabb az, hogy az élelmiszer ne tartalmazzon káros vegyszereket, mert „számtalan egészségügyi panasz mögött ott lehetnek a vegyszerek.”
Reális-e, hogy a bio kiváltsa a konvencionális gazdálkodást?Szerinte nem. Olyan sok tényezőn kellene változtatni – a gondolkodásmódtól a fogyasztói szokásokig –, hogy ez ma szinte elképzelhetetlen.
Üzenet azoknak, akik nem figyelnek a minőségre
„Érdemes lenne tájékozódniuk, milyen kockázatokkal jár, ha nem figyelnek oda a helyes táplálkozásra. Szerintem ez a legnagyobb probléma. Az ételek forrása csak akkor kezdi el érdekelni az embereket, amikor már baj van.”
És talán épp az ilyen őszinte hangok segítik a vásárlókat abban, hogy jóval hamarabb kezdjenek el odafigyelni – még mielőtt késő lenne.
Ha legközelebb az Ökopiacon jársz, ne felejtsd el felkeresni mindenki Káoszmamáját, aki ikonikus narancssárga és piros ruhájában mindig üde színfoltja a piacnak.
Ha szombat, akkor Ökopiac! - Természetesen a legjobbat!










Hozzászólások