top of page

Nagy Ervinné őstermelő, mindenki „Káoszmamája”: 80 évesen is szívvel-lélekkel a homoktövis szolgálatában

Vannak gazdák, akik egész életükben egyetlen pillanatra sem távolodnak el a földtől. És vannak olyanok, akik számára a föld maga az élet. Nagy Ervinné pontosan ilyen. Őstermelőként 2000 óta vezeti saját gazdaságát Kecskeméten, a Szolnoki-hegyen, de a története jóval korábban kezdődött – egy családi örökséggel, amely ma is ugyanolyan erős, mint évtizedekkel ezelőtt.

ree

A biogazdálkodás: természetes örökség Zsuzsa ősöktől örökölte a gazdaságot. Elmondása szerint sosem használtak vegyszereket – nem is állt szándékában más úton járni. A biogazdálkodás nem döntés volt, hanem a természetes folytatás.

A sors azonban tovább egyengette útját: olyan gyógyítókat ismert meg, akik a homoktövis jótékony hatásairól meséltek neki. „Ámulatba ejtett, mennyi mindenre jó ez a növény” – meséli. Így vált a homoktövis nemcsak termékké, hanem szenvedéllyé.


A természet gondoskodik – ha hagyják

A biogazdálkodás legszebb szépségét ő így fogalmazza meg: „A természet mindenről gondoskodik, ha hagyják.”


80 évesen is töretlen lelkesedéssel A legtöbb gazda életében akad olyan év, amikor eljátszik a gondolattal, hogy abbahagyja.Az ő esetében ez soha nem fordult elő. „80 évesen is imádom csinálni.” Nincs olyan akadály, amin a szeretet ne segítette volna át.


A gazdaság:

2 holdnyi tiszta természetA gazdaság Kecskemét, Szolnoki-hegy területén fekszik, 2 holdon. Itt terem meg minden, ami szívügye: • Homoktövis • Szilva • Alma • Körte • Szőlő • Dió


A homoktövis azonban a gazdaság zászlóshajója: frissen, kíméletesen feldolgozva értékesíti, hogy a lehető legtöbb vitamin és hatóanyag megmaradjon. Külön büszkesége a fekete áfonyával készült homoktövis szörp, amely valódi kuriózumnak számít.



Amikor a természet is próbára tesz

Az utóbbi évek extrém aszályai és hőhullámai még a legtapasztaltabb gazdákat is megviselték. A növények számára is kemény próbatétel volt, mégis sikerült fennmaradni – kitartással és tapasztalattal.


Szerencséje volt a munkatársakkal

Bár jelenleg csak egy főt foglalkoztat, hálás a sorsnak, hogy korábban mindig „szuper emberekkel” dolgozhatott együtt.


A bio értékei

Zsuzsa számára a legfontosabb az, hogy az élelmiszer ne tartalmazzon káros vegyszereket, mert „számtalan egészségügyi panasz mögött ott lehetnek a vegyszerek.”


Reális-e, hogy a bio kiváltsa a konvencionális gazdálkodást?Szerinte nem. Olyan sok tényezőn kellene változtatni – a gondolkodásmódtól a fogyasztói szokásokig –, hogy ez ma szinte elképzelhetetlen.


Üzenet azoknak, akik nem figyelnek a minőségre

„Érdemes lenne tájékozódniuk, milyen kockázatokkal jár, ha nem figyelnek oda a helyes táplálkozásra. Szerintem ez a legnagyobb probléma. Az ételek forrása csak akkor kezdi el érdekelni az embereket, amikor már baj van.”

És talán épp az ilyen őszinte hangok segítik a vásárlókat abban, hogy jóval hamarabb kezdjenek el odafigyelni – még mielőtt késő lenne.


Ha legközelebb az Ökopiacon jársz, ne felejtsd el felkeresni mindenki Káoszmamáját, aki ikonikus narancssárga és piros ruhájában mindig üde színfoltja a piacnak.

Ha szombat, akkor Ökopiac! - Természetesen a legjobbat!


Hozzászólások


Piacfelügyelet:
+36-30/435-5680

okopiac@biokultura.org

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon

©2024 by Magyar Biokultúra Szövetség
Proudly created  marketing8.hu

1124 Budapest, Csörsz u. 18.

(MOM Kult. udvara)

Biokultura_logo_final.png
bottom of page