top of page

4 immunerősítő tipp

Az őszi megfázások legfőbb oka, hogy a hidegben a vírusok megszaporodnak és több megbetegedést okoznak. Ez ellen leghatékonyabban immunrendszerünk megerősítésével védekezhetünk. Legyen szó megelőzésről vagy tünetek kezeléséről.

A zöldségek, gyümölcsök hatékony “test-őrök”. Immunrendszerünk csúcsra járatása szempontjából fontos tényező ezek minősége. Vizsgálatok bizonyitják, hogy a biotermékek nagyobb koncentrációban tartalmazzák az egészségvédő anyagokat, és ami legalább ilyen fontos: kevesebbet a károsakból, például növényvédő szer maradványokból. Az alábbi élelmiszerekből bőséges a hazai kínálat az Ökopiacon.



Brokkoli

A brokkoli az egyik legjobb C-vitaminforrás, egy virág a napi szükséglet kétszeresét biztosítja. Ráadásul jelentős mennyiségű káliumot, étkezési rostot és fehérjét is tartalmaz. Természetesen nyersen érvényesülnek leginkább a vitaminok, de főzve vagy párolva sem vesznek el teljesen.

Cékla

A céklában a betain nevű festékanyag található, amely védi a szervezetet a rákkeltő anyagokkal szemben és kiváló immunerősítő. Nem csak antioxidáns-, folsavtartalma is magas, amely részt vesz az idegrendszer és az agy fejlődéséhez szükséges anyagok termelésében. A cékla jó hatással van a májra és a vérképzésre is.

Savanyú káposzta

A savanyú káposztának nagyon magas az antioxidáns- és a C-vitamintartalma is, így erősíti az immunrendszert. A káposzta ráadásul serkenti az emésztést, méregtelenít és az emésztőrendszeri gyulladásos betegségeket is megszünteti. A savanyú káposztában - főként a levében - ugyanis olyan jótékony baktériumok vannak, amelyek a szervezetbe kerülve megakadályozzák a káros mikrobák elszaporodását, így helyreállítják a bélflórát.

Alma

Nem véletlen a mondás: "Minden nap egy alma, az orvost távol tartja." Az almában lévő flavonoid antioxidáns hatású, illetve C-vitaminban is gazdag, ez a két tulajdonság együtt nagyon sokat tesz az immunrendszer normál működéséért. A gyümölcsben lévő pektin helyreállítja az emésztést, illetve csökkenti a káros koleszterinszintet a szervezetben. Mindenképp héjastól érdemes fogyasztani.



52 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page