top of page

Miért fontos, hogy erre odafigyeljünk?

A 21. századra ezek a vékony falú, egyszer használatos nejlonszatyrok a szimbólumává váltak annak, hogyan éljük fel gyorsan és pazarlóan a természeti erőforrásainkat.


Az eldobható műanyag szatyrokat és zacskókat egyébként átlagosan mindössze 20 percig használjuk, de közel 400 évig nem bomlanak le.


A nejlonszatyor szintetikus anyagból készül, és nem biodegradálódik, ami azt jelenti, hogy az ökológiai rendszerben nem bomlik le természetes úton. A nejlon zacskók gyakran elakadnak a természetben és károsíthatják a vízi élővilágot, a földi élővilágot és sok vadállat számára is vonzó lehet a rajta található maradékok és szagok miatt.



Emellett a nejlon előállítása is nagy környezeti károkat okoz, mivel nagy mennyiségű energia és erőforrás szükséges a gyártáshoz. Például drámai mennyiségű vizet használnak fel a nyersanyagok feldolgozásakor és az öntőformák hűtésekor.


Ha generációnk képes lenne a nejlon komfortot feladni vásárláskor, akkor csak Magyarországon fejenként éves szinten 38 kilogrammnyi műanyagtól mentesítenénk a környezetet.


Érdekesség, hogy az egy főre jutó hazai kommunális hulladék mennyisége meghaladja a 380 kg/évet. Ez is elgondolkodtató szám.


Forrás:





Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page