top of page

Mik azok a flavonoidok és miért fontosak szervezetünk számára?

A flavonoidok olyan vegyületek, amelyeket a növények saját védelmükre állítanak elő, de a mi egészségünket is védik.


Ezt a vegyületcsoportot Nobel-díjas tudósunk, Szent-Györgyi Albert fedezte fel 1930-ban. Kutatótársaival - köztük Rusznyák István belgyógyásszal - megállapították, hogy a flavonoidokkal kombinált C-vitamin jelentős érfalvédő hatással rendelkezik.


A flavonoidok jelentős antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek, és segítenek a szervezetben a sejtkárosító szabadgyökök semlegesítéseben. Javíthatják az egészségi állapotot, segíthetnek a szív- és érrendszeri valamint a daganatos betegségek megelőzésében.



A flavonoidok szintézisének mértéke a növényekben a fény erősségének, a hőmérsékletnek és a vízmennyiségnek a függvényében változik. Mennyiségüket azonban az is befolyásolja, hogy milyen stresszhatások (mint például kártevők, betegségek és egyéb környezeti tényezők) érik a növényt. Az ökológiai módszerrel termelt növényeknek növekedésük során több kihívással kell megküzdeniük mint konvencionális társaiknak, hiszen nem védik a betegségektől, kártevőktől szintetikus növényvédő szerekkel. így több önvédelmi flavonoidot (is) kénytelenek gyártani. Az élelmiszerek közül a gyümölcsök, a zöldségek, a tea, a kávé és a méz természetes flavonoid források.



Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page