top of page

Katulin Ilona és Vörös Imre bioméhészete: 45 év a méhek szolgálatában

A méhészet világa türelmet, odafigyelést és mély elhivatottságot kíván. Katulin Ilona és férje, Vörös Imre 45 éve élnek együtt a méhekkel, és ma már biotermelőként is ismert, elismert tagjai a hazai méhész közösségnek.

ree

A család neve a garancia

A méhészet nem visel különleges márkanevet – az ő nevük maga a garancia. „Azzal, hogy a nevünket adjuk hozzá, azt is üzenjük, hogy felelősséget vállalunk a minőségért” – mondják.


A bio út választása

25 éve döntöttek úgy, hogy a méhészkedést bio módszerekkel folytatják. A cél egyszerű volt: egy olyan termelési módot találni, ami a természet ritmusával összhangban működik, és ami a méheknek is a legjobb. „A bio nemcsak nekünk jó, hanem a méheknek is” – vallják.


A legszebb pillanat: amikor saját mézük kerül az asztalra

A biogazdálkodás legnagyobb öröme számukra az egyszerűségben rejlik: „Meg tudjuk enni a saját mézünket” – mondja Ilona mosolyogva. Ez a mondat magában hordozza mindazt a tisztaságot és hitelességet, ami a munkájukat jellemzi.


Kihívások és kitartás

A méhészet nem könnyű munka. Az utóbbi években a gyengébb telelési időszakok, a klímaváltozás és a fáradtság is próbára tették őket. „Idén volt olyan pillanat, amikor elgondolkodtunk, hogy abbahagyjuk – 65 évesen, 8 unokával és minden hétvégén piaccal ez nem egyszerű.” De a vásárlóik szeretete, bizalma és visszajelzései mindig új erőt adnak. „A mézünk iránti rajongásuk átsegít minden nehézségen.”


A méhek otthona: Üllő és környéke

Méhlegelőik Üllő térségében találhatók, biogazdaságok és sávos erdők mellett – ezek biztosítják a méhek számára a tiszta, vegyszermentes környezetet. A méhek fő gyűjtő növényei között ott van a levendula, a somkóró, a bálványfa,virág és az akác,  de vannak vegyes mézeik is.


A vásárlók kedvence: a virágméz

Standjukon legtöbben a virágmézet keresik – különleges, mindig kicsit más ízvilága miatt. Emellett igazi ritkaságnak számít a levendula- és somkóróméz, amelyekre különösen büszkék.


Értékek és üzleti hitvallás

A házaspár szerint a legfontosabb a minőség és a természetesség. Nem hajszolják a távoli méhlegelőket, inkább helyben, kisebb területen, de garantáltan jó minőségben dolgoznak. „A távolság számít – a méz akkor lesz igazán értékes, ha a méhek és mi is ismerjük a környezetét.”


Gépesítés és kitartás

A gazdaságban rajtuk kívül nincs más munkaerő – a gépesítés segítségével oldják meg a feladatokat. A biogazdálkodás értékét abban látják, hogy a méz nem tartalmaz semmilyen mérget, és szerintük „a bio méznek más az íze is – finomabb, tisztább.”


Üzenet a vásárlóknak

„Ha mézet akar enni, biomézet egyen – nem fogja megbánni” – üzeni Imre mosolyogva.És valóban: a Katulin–Vörös pár mézei nemcsak ízükkel, hanem tisztaságukkal is a természet erejét közvetítik.


Ha legközelebb az Ökopiacon jársz, keresd fel Katulin Ilona és Vörös Imre standját és kóstold meg termékeiket!

Ha szombat, akkor Ökopiac – Természetesen a legjobbat!

Budapest, XII. ker., Csörsz u. 18.


Hozzászólások


Piacfelügyelet:
+36-30/435-5680

okopiac@biokultura.org

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon

©2024 by Magyar Biokultúra Szövetség
Proudly created  marketing8.hu

1124 Budapest, Csörsz u. 18.

(MOM Kult. udvara)

Biokultura_logo_final.png
bottom of page