Készíts pergős barnarizst!
- Ökopiac Biokultúra
- aug. 7.
- 2 perc olvasás
A rizs nemcsak köret, hanem számos egytálétel alapanyaga, gondolj csak a rizses lecsóra vagy a mindenféle rakott ételre, a rizses húsra, gombás rizsre.
A fehérrizzsel könnyebb bánni, a barnarizs viszont sokkal gazdagabb B-vitaminokban. Ennek jelentőségére a 19. századi, ázsiai beriberi „járványok” hívták fel a figyelmet. Ahol a gyarmatosítók megvetették a lábukat, ott tömegeket „fertőztek” meg. Az érintettek állandóan fáradtak voltak, nehezen, koordinálatlanul mozogtak, izomerejük elveszett. Volt pár gyanakvó, akik a táplálkozás hiányosságait sejtették a baj mögött, de őket nem vették komolyan. Volt olyan hely is, ahol a „járvány” átterjedt a csirkékre, akik ugyanolyan nyomorultul kezdték vonszolni magukat, mint az emberbetegek. Aztán megtörtént a „csoda”, a rizskorpát kapó szárnyasok kigyógyultak a beriberinek nevezett kórból. Ma már tudjuk, hogy a tüneteket a B1 vitamin hiánya okozta, ami a rizs hántolásakor odaveszett. A gyarmatosítók nem a kórokozót, hanem a rizshántolást hurcolták be.
Súlyos B1 vitamin hiánytól csak nagyon egyoldalú fehérrizs diéta esetén kell tartani, ettől függetlenül a hántolatlan rizs fogyasztása előnyös lehet a lassúbb felszívódás és a hosszabb jóllakottságérzet miatt is.
A jól elkészített barnarizs természeténél fogva mindig keményebb, mint a fehér, kifejezetten rágni kell, nemcsak lapátolni. Az egyes rizsfajták elkészítése különbözhet, például más lehet az optimális rizs/víz arány. Az alábbi receptet az Ökopiac egyik olyan barnarizsére optimalizáltuk, amely Magyarországon termett.
Hozzávalók 4 főre:
6 dl barnarizs
11 dl víz
½ evőkanál napraforgó olaj
só ízlés szerint
sárgarépa, zöldborsó – elhagyható
teáskanálnyi vaj - elhagyható
Elkészítés:
A vizet felforraljuk a sóval és a zöldségekkel majd félretesszük.
Egy vastagabb aljú lábasban összekeverjük a rizst az olajjal és folyamatos kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg egy pici illata nem lesz.
Kezünk ügyébe tesszük a rizses lábos fedelét, egy határozott mozdulattal ráöntjük a rizsre a sós vizet, majd villámgyorsan lefedjük a sistergő lábast.
Kis lángon, lefedve 50 percig főzzük. Nem keverjük, sőt nem is kukucskálunk bele.
Levesszük a tűzhelyről és további 10 percig békén hagyjuk.
Egy függőleges tartott, lapos fakanállal meglazítjuk.
Összeforgathatjuk vajjal, ha köretnek készült.
Jó kísérletezést kívánunk!

Comments