top of page

Készíts pergős barnarizst!

A rizs nemcsak köret, hanem számos egytálétel alapanyaga, gondolj csak a rizses lecsóra vagy a mindenféle rakott ételre, a rizses húsra, gombás rizsre.

A fehérrizzsel könnyebb bánni, a barnarizs viszont sokkal gazdagabb B-vitaminokban. Ennek jelentőségére a 19. századi, ázsiai beriberi „járványok” hívták fel a figyelmet. Ahol a gyarmatosítók megvetették a lábukat, ott tömegeket „fertőztek” meg. Az érintettek állandóan fáradtak voltak, nehezen, koordinálatlanul mozogtak, izomerejük elveszett. Volt pár gyanakvó, akik a táplálkozás hiányosságait sejtették a baj mögött, de őket nem vették komolyan. Volt olyan hely is, ahol a „járvány” átterjedt a csirkékre, akik ugyanolyan nyomorultul kezdték vonszolni magukat, mint az emberbetegek. Aztán megtörtént a „csoda”, a rizskorpát kapó szárnyasok kigyógyultak a beriberinek nevezett kórból. Ma már tudjuk, hogy a tüneteket a B1 vitamin hiánya okozta, ami a rizs hántolásakor odaveszett. A gyarmatosítók nem a kórokozót, hanem a rizshántolást hurcolták be.  

Súlyos B1 vitamin hiánytól csak nagyon egyoldalú fehérrizs diéta esetén kell tartani, ettől függetlenül a hántolatlan rizs fogyasztása előnyös lehet a lassúbb felszívódás és a hosszabb jóllakottságérzet miatt is. 

A jól elkészített barnarizs természeténél fogva mindig keményebb, mint a fehér, kifejezetten rágni kell, nemcsak lapátolni. Az egyes rizsfajták elkészítése különbözhet, például más lehet az optimális rizs/víz arány. Az alábbi receptet az Ökopiac egyik olyan barnarizsére optimalizáltuk, amely Magyarországon termett. 

Hozzávalók 4 főre:

6 dl barnarizs

11 dl víz

½ evőkanál napraforgó olaj

só ízlés szerint

sárgarépa, zöldborsó – elhagyható

teáskanálnyi vaj - elhagyható


Elkészítés:

  1. A vizet felforraljuk a sóval és a zöldségekkel majd félretesszük.

  2. Egy vastagabb aljú lábasban összekeverjük a rizst az olajjal és folyamatos kevergetés mellett addig pirítjuk, amíg egy pici illata nem lesz.

  3. Kezünk ügyébe tesszük a rizses lábos fedelét, egy határozott mozdulattal ráöntjük a rizsre a sós vizet, majd villámgyorsan lefedjük a sistergő lábast.

  4. Kis lángon, lefedve 50 percig főzzük. Nem keverjük, sőt nem is kukucskálunk bele. 

  5. Levesszük a tűzhelyről és további 10 percig békén hagyjuk.

  6. Egy függőleges tartott, lapos fakanállal meglazítjuk. 

  7. Összeforgathatjuk vajjal, ha köretnek készült.


Jó kísérletezést kívánunk!


joghurtos-bogyósgyümölcsös jégkrém

Comments


Piacfelügyelet:
+36-30/435-5680

okopiac@biokultura.org

  • White Facebook Icon
  • White Twitter Icon
  • White Instagram Icon

©2024 by Magyar Biokultúra Szövetség
Proudly created  marketing8.hu

1124 Budapest, Csörsz u. 18.

(MOM Kult. udvara)

Biokultura_logo_final.png
bottom of page